Translate

четвъртък, 7 май 2015 г.

На чай

  Здравейте!
 Обичате ли чай? Тук у нас, струва ми се, почти всички го свързват с боледуване и лечение. А не би трябвало чаят да се възприема само от тази му страна. Наистина всеки вид чай има своите лечебни и полезни свойства. Има своя специфичен аромат, цвят и дори вкус. Вкусът му обаче в повечето случаи е толкова лек и ненатрапчив, че се усеща най-добре, ако се пие само чист чай, неподсладен и без добавени екстри. Чаят идва от източните страни. Няма да ви разказвам за чаените церемонии , но ще ви спомена накратко няколко легенди за него.
 Една от тях е, че че чаят расте на места, където властва доброто, издигайки короната си като щит, защитващ  спокойствието и мира . Това е и причината поради която напитката с чаените листа носи спокойствие на хората, зарежда ги с енергия и ги кара да се насладят на живота и да повярват във вълшебства. 
  Според индийска легенда един странстващият аскет дал клетва да не заспива в продължение на седем години. Изминали пет, през които той  медитирайки успявал да не заспи, но повече не можел да се бори с необходимостта от сън. Напълно отчаян, усетил, че ще пристъпи клетвата си, той сграбчил два клона от дървото, под което бил. Сложил листата в уста и ги сдъвкал. Веднага почувствал ободряващия и освежаващ вкус на чая, умората му се изпарила и така той удържал обещанието си.
 Китайска легенда гласи, че веднъж императорът и антуражът му си направили бивак в сенките на голямо дърво. Запалили огън и сложили на него съд с вода да се грее. Топлината на огъня изсушила надвисналите листа. Задухал силен вятър, който отронил няколко листа и ги запратил право във врящата на огъня вода. Водата придобила златист цвят, разнесъл се необикновено аромат. Императорът опитал напитката и бил удивен от аромата и вкуса. Освежаващите му и ободряващи качества също били усетени незабавно и императорът благословил питието с думата "т'са", което означава "божествен". И до днес думата за чай на китайски е "ча".
  Има и японска легенда и много други, но на който му е станало интересно може да си потърси и да прочете. Няма да ви занимавам повече. А каква връзка има всичко това с картичките? Не голяма, исках да ви споделя и да ви поканя на чаша чай. Аз пия много повече чай, отколкото кафе. Затова и направих тази картичка.Надявам се картичката да ви хареса и да ви е било поне малко интресно.
Пожелавам ви хубава и спокойна вечер!
Предизвикателства:
Simon Says Let’s Get Sentimental


4 коментара:

  1. A fabulous card Maria, a lovely design and colour combo, I love your teapot, so beautifully coloured and wonderful embellishments!!

    Thanks so much for joining us with Simon Says Stamp Wednesday Challenge
    hugs
    Heather xx

    ОтговорИзтриване
  2. I love the shabby chic feel to this. It's SO pretty, Maria. Thank you very much for sharing your wonderful card in our challenge. I greatly appreciate your participation, and look forward to having you join us again soon.
    Karen
    Word Art Wednesday

    P.S. You are very welcome to share your card in the challenge this week at The Kraft Journal. It would fit perfectly here:
    www.thekraftjournal.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Very vintage and gorgeous!!! Love all the shabby chic elements.

    ОтговорИзтриване
  4. What a gorgeous card
    Thank you for joining us at Simon Says Stamp Wednesday Challenge this week.

    Jo x

    ОтговорИзтриване