Translate

вторник, 6 февруари 2018 г.

Приказки за коприната: Китайски легенди

Приказки за коприната:  Две китайски легенди Здравейте всички, обичащи  приказките!

 В търсене на история и причини за възникването на копринените цветя, нямаше как да не попадна на легенди за появата на коприната. Китай е общопризнатата родина на коприната. Там тя е много уважавана и популярна. Смята се, че откриването и' датира от 3000 години, а китайският начин за производство на коприна, се предавал от поколение на поколение. Никой друг не знаел тайната. Единствено Китай произвеждал и изнасял коприна, за това нейната цена се равнявала на злато.  По-късно технологията достигнала Корея и Индия, а Персия започнала да контролира износа на коприна. След това, се намесили византийците. Император Юстиниан изпратил двама монаси в Китай, с тайна и много рискована мисия. След време, те се върнали с дългоочакваното съкровище- яйцата на копринената пеперуда. Така копринената буба била пренесена в Европа.
 Най-разпространени са две китайски легенди за откриването на коприната. Ще ви ги разкажа накратко, като малко ще ги поукрася.

 Живяла едно време в древен Китай, красива императрица, на име Кси Линг Ша. Тя била съпруга на Жълтия Император. 
 Не зная, дали ви е известно, но китайският император е имал многобройни съпруги и наложници, които живеели в Забранения град-сърцето на двореца. Достъпът до него  бил строго ограничен. Естествено, всяка съпруга искала да бъде любимка на императора и се стремяла с всички сили и средства към тази цел. Така и Кси Линг Ша, в търсене на начин да привлече вниманието му към себе си, открила дребни създания, които създавали искрящи, нежни и много здрави нишки. В чест  на императора от тези нишки сътворила блестяща, приказна материя. Кси Линг Ша станала любима съпруга на императора и... така се родила коприната. 

 Другата легенда разказва за девойка, на име Луо Цзу. Заедно с приятелите си, тя отишла в гората за ягоди. Докато събирали ароматните плодове, започнало да се смрачава. Луо Цзу вдигнала поглед, за да види залязващите слънчеви лъчи. Тогава съзряла по клоните на една черница бели и дебели гъсеници. Те бавно пълзели и ядели от листата на дървото. Всеки следващ ден, когато ходели в гората, девойката отделяла време и наблюдавала с любопитство тези животинки. След известно време забелязала, че те започнали да плюят тънка, полупрозрачна, бяла нишка. А на другия ден, за нейна голяма изненада, цялото дърво било окичено с безброй бели топчета. Тя внимателни ги събрала и ги отнесла в къщи. Там се опитала да намери нишката на коприненото топче и успяла търпеливо да я изтегли и навие на кълбо. След това сръчно изтъкала нежен, фин и блестящ плат, който подарила на  първия император в китайската история- Хуан Ди, и се оженила за него. Хората нарекли тези гъсеници Сан-буба, а платът от конците им Чжан-коприна. С помощта на императора Луо Цзу занесла копринените буби в двореца, започнала да ги отглежда и открила технологията на бубарството. Така прославила Китайската империя  надлъж и нашир по света.

1 коментар:

  1. Всъщност при наложниците е имало рангове и само определн ранг имали право да се грижат за бубите.

    ОтговорИзтриване