Translate

събота, 30 август 2014 г.

Разцъфтял трендафил или божури-УРОЧЕ

   Здравейте мили приятели!
 Най-сетне се наканих да направя уроче за моите рошави цветя. Разцъфтял трендафил или божури-изберете сами на какво ви приличат повече.    Най-напред да ви кажа, че обикновено използвам бял картон с плътност около160-180г. От него изрязвам цветята с пънчове. Това са двата основни пънча, които използвам.
 Заради къдравия край( може да се получи и с накъдрен кръг, който след това да разрежете на няколко части, от края към цетъра):


 За най-вътрешната част и по-малките розички:

 Впоследствие  оцветявам , обикновено с дистрес мастилата. Може да  използвате и цветен картон, но тогава няма да имате различни нюанси на листата на цветчетата. 
  За да се получат рошави листата намачквам с пръсти всяко отделно листенце едно по едно, докато цветчетата са още мокри от оцветяването. Тука трябва да внимавате да не са прекалено мокри, защото хартията ще се скъса.


 Оставям ги добре да изсъхнат и внимателно разгъвам всчко отделно листенце, отново за да не се скъсат. Доста досадно е това намачкване и разгъване, но именно на него се дължи този рошав вид на цветята.Ако искате да имат по-наситен цвят по ръбчетата, може отново да ги минете в крайчетатас с дистрес мастилата.
Следващата стъпка е придаването на обем с инструмент за релеф. Идеален за целта е  гърба на подложката на мишката за компютъра.

  Като пригорвя всички цветенца , започвам да ги лепя едно за друго. Като ги нанизвам на конец, със завързано на края мънисто.

Обикновено ги лепя  с С200. Но може да използвате и друго лепило. След това ги  оставям хубаво да изсъхнат и са готови за украса на някое творение.

  Обикновено са еднин божур  използвам  2 малки и 3-4 големи цветчета. Колкото по-разкошно искате да бъде вашето цвете, толкова повече цветчета трябва да нанижете. Ако искате да направите пъпка, или не много разцъфтял божур , достатъчни са и 2 малки и 2-3 големи цветчета.
 Това е от мен. Надявам се да ви вдъхнова да пробвате. Малко е трудоемко , но според мен си струва. 
 Хубава вечер и прекрасен неделен ден ви пожелавам!
 

11 коментара:

 1. Мари, прекрасни са. Но вярно си е пипкаво. Макар че точно с тази одежди взех пънчове все ме мързии...Може ли да те покажа в Картишока? Току виж някой се накани да ги пробва?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ей писането от телефона не е за мен. одежди да се чете като надежда :)

   Изтриване
  2. Благодаря!
   Разбира се,че може Кат. Нали за рождения ден на Картишоците захванах темата, но така и не я довърших навреме.

   Изтриване
 2. Разкошен и много детаилен урок - такива ги обичам. Накрая трябва да дойде ред и аз да си взема някои и друг пънч, че с това рязане на ръка направо очи и ръце не ми останаха. Прекрасно вдъхновение. Направо ме накъса скоро да ходя да рова в книжарничката.
  Усмивки от мен. :)

  ОтговорИзтриване
 3. П.П. И аз като Кат, ама през компа - нямам извинение. Накъса = нахъса. Хи-хи

  ОтговорИзтриване
 4. Много са разкошни и е вярно, че формата на кръгчетата е от значение за вида на цветето - пробвала съм с пънч, шаблон за рязане и на ръка: три различни резултата! Страхотни цветя, Мари!

  ОтговорИзтриване
 5. Благодаря на всички ви за коментарите! Има и доста шаблони за рязане, за тези които имат машинки. Аз просто съм пригодила наличните ми пънчове. На ръка е съвсем бавна работа.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Но пък тезил които съм рязала на ръка ми стоят по-естествени. :)

   Изтриване
 6. Благодаря за урочето. Така и аз намерих ново приложение на моите пънчове

  ОтговорИзтриване
 7. Благодаря за урочето и старанието, Мари! Прекрасни цветенца са станали!

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. И аз благодаря за урочето. Страхотни цветя и желязно търпение :)

  ОтговорИзтриване