Translate

вторник, 4 септември 2018 г.

Обзор и сравнение на ирански, корейски и китайски екстра тънък фоумиран

   Здравейте!

   Отдавна се каня и съм обещала да направя едно сравнение и анализ, на различните видове фоумиран, с които съм работила. Тук ще споделя моите наблюдения и опит. Това със сигурност не е всичко, което може да се каже по въпроса, а само сбор на моите знания. Така че, всеки, който може да каже и допълни с нещо полезно тук написаното, е добре дошъл да се включи. Или с коментар или като ми напише писмо. Аз ще се постарая да добавя получената информация.
   Зная, че в руските( може и в други) сайтове има клипчета и уроци по въпроса, но не всички говорят и разбират руски, английски, полски... За това смятам, че би било полезно да има и някаква информация на български.
  Тук ще разгледам и направя сравнение на фоумирана, който може да се купи от българските магазини. Аз специално, съм го купила от Крафт нещица.


От ляво на дясно, са изрязани форми с щанцата  Комплект щанци за изрязване на цветя - сет 5, Craft Passion от двата вида ирански фоумиран:
Китайски ектра тънък:
Китайски фоумиран, бледожълт цвят, 0.5мм, 25смх 25см

и корейски фоумиран:
Нарочно цветовете са различни, за да е по-лесно да се направи разлика между различните цветя. Всички тези видове фоумиран се обработват по идентичен начин, и имат много сходни свойства. Въпреки това, между тях има и някои разлики, които се надявам да мога достатъчно добре да обясня, за да ги доловите. 
 Иранският фоумиран ( белия и розовия) е с наистина еднакви качества и свойства. Нагрява се, преди да се обработи, може да се реже по няколко слоя наведнъж, с щанци или ножици. Може да се работи и без да се нагрява, но не запомня толкова добре формата, която искаме да му придадем. Лепи се с горещ или студен силикон, моментно лепило, специално лепило за фоумиран. Оцветява се с почти всички видове оцветяващи средства: мастила, сухи, маслени пастели, акрилни, маслени бои, пудра, руж. И каквото още друго се сетите. Разликата между по-тънкия( в  случая розовия) и по-дебелият се усеща най-вече с пръстите. Когато обработвам дебелия е по-трудно, повече боли и се появяват повече мазоли. В крайният резултат има много малка, по-трудно доловима разлика. Цветята, направени с по-дебелия фоумиран седят малко по-груби. За това не е най-доброто за много ситни и нежни цветчета. Но пък за сметка на това седи много добре за големи и по-едри цветя, на които искаме да придадем повече обем с по-малко на брой листа. Иранският фоумиран много добре помни форма и релеф, при работа с молдове. 
 Китайски ектра тънък фоумиран (бледожълтия цвят) е наистина видимо по-фин и тънък от останалите видове фоумиран. Работи се много по-лесно и с по-малко усилия. Важат същите правила за оцветяването и изрязването. Не е чак толкова разтеглив и пластичен като иранския и корейския.  Много бързо реагира при нагряване и се свива моментално, по-лесно се къса. Много подходящ е за много фини , малки и  нежни цветя и по-детайлни елементи. Например ябълков цвят, вътрешността на роза, която искате да направите по-детайлно и подробно. Тичинките, направени от този фоумиран също стават много по-фини и нежни, доближават се до истинските. Другото, което трябва да добавя за този вид фоумирян е, че в сравнение с останалите видове, които разглеждам тук, цветята , направени с него са много по-детайлни. Но за да се получи същият обем и големина на цветето ( в сравнение с ирански и корейски) трябва да се сложат двойно количество листа. 
 Корейски фоумиран ( прасковен цвят) е много близък до иранския и на пръв поглед може да се сбърка. Важат същите правила за оцветяването и изрязването. Той е много по-мек от иранския, по-еластичен и се работи много по-лесно. Без особено напрежение , мазоли и  болки в пръстите. Цветята, направени с него имат малко по-плавни форми, губят част от къдравостта и ръбчетата си. По тази причина не е особено подходящ за работа с молдове.  Сравнението с иранския, което ми идва на ум е, че при иранския, намачканите краища на листата на цветята  седят остри , като при назъбени скали, докато корейският придава мекота и плавни извивки, като на пясъчни дюни. Това е малко крайно сравнение, но е най-близко до това, което мога да изразя чрез думите. 
 Ето и няколко снимки, на цветята, които направих . Божури, рози и малки цветчета, при които според мен най-добре може да се направи сравнение.

   Ето тук може да видите, колко по-нежни са цветчетата, направени от екстра тънкия( жълтия) фоумиран. Особено в сравнение с иранския 8 мм( оцветен в светло розово).

  Тук може да сравните божурите и розите, направени от всичките 4 вида фоумиран. Обърнете внимание на краищата на листата на прасковените цветя, те са доста по-гладки и с плавни форми. Вижте колко по-груба стои светло розовата роза (направена от ирански8 мм) . Особено спрямо  жълтата. 


 В заключение мога да кажа, че всеки различен вид фоумиран има своите предимства и недостатъци. И е по-подходящ да се използва за едно или друго цвете, в зависимост от вида на цветето или крайният резултат, който искаме да постигнем. Аз лично вече имам изградени някои предпочитания  към различните видове, според цветето, което правя и според големината му . 
 Например. За големи, реалистични божури , предпочитам иранският 0,8. За фини и деликатни цветя и детайли ( като вътрешността на англиска  или неразцъфнала роза) използвам китайски екстра тънък фоумиран. като го комбинирам с ирански 0,6 за външните, големи листа. Мога да дам още доста примери, но това са все пак моите лични предпочитания. Всеки може  сам да опита и да прецени. 
 Надявам се тази тема да ви е от полза и да ви е било интересно. 
 Пожелавам ви хубав и усмихнат ден!

17 коментара:

  1. Чета те с удоволствие! Засега,поне, нямам какво да допълня, за тази материя, все още малко съм я ползвала.Ще имам предвид, в бъдеще, сравнявайки и учейки се, от теб!Благодаря, за подробната информация!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! За мен е много полезна тази информация. Много добре обясне но.

    ОтговорИзтриване
  3. Много изчерпателна информация, Мари! Много благодаря, че споделени с нас твоя опит! Аз също нямам какво да добавя на този етап.

    ОтговорИзтриване