Translate

сряда, 23 октомври 2013 г.

Лексиконът на Софи

  За днес това ми е втората публикация-но нямаше как , не обичам да отлагам дълго задачките, които  ме очакват. И понеже Софи ме предизвика, заемам се да отговоря на въпросите и'.

1. От кога се занимавате с картичкоправене и кое ви накара да се захванете с хартиените проекти?
 
 Може да се каже, че всичко започна преди малко  по-малко от 2 години.Последния път, когато бяхме на гости на сестра ми в Англия, Ралица за първи път видя перфоратори с различна форма от кръглата. Братовчедите и' имаха цял комплект: сърце, звездичка, листо, ръчичка и разни други, от най-малките. На нея естествено много и' харесаха, но в магазините там открихме останали само 2- сърце и звездичка. За това тя си наряза цяла кутийка дреболийки, която си донесохме с нас в България, а сърцето и звездичката купихме. Тук в книжарницата открихме , че също продават перфоратори( или пънчове), просто не ги бяхме забелязали преди. Съответно се сдобихме с още няколко: котка, цветенце. И това беше основата тъй да се каже.
  После, сестра ми като си дойде през лятото, донесе 2 крафт списания, които бяха предназначени за нейна приятелка, но в крайна сметка тя не се видя с нея и останаха у нас. Това беше втората , може би случайна  предпоставка.
  Знаете как бавно минават зимните вечери, прибираш се в къщи , навън е вече тъмно , не става за игри и разходки. Трябва да се измислят някакви занимания, иначе децата( поне моето) седят цяла вечер пред телевизора. Така една зимна вечер не много преди Коледа седнахме с дъщеря ми да експериментираме. Тя твореше , аз и'помагах. 
Взехме да разглеждаме въпросноте списания и се започна....
   Едва  последната година по-активно се занимавам с картички, отначало нямах блог. А в предизвикателства започнах да се включвам от съвсем скоро-след като за пръв път се записах в АТС играта на Ем.

2.Имате ли си друго също толкова любимо хоби, разкажете ми за него?

  Играя гимнастика, открай време. Минала съм през всякакви видове: аеробика, bodywork, каланетика, пилатес... Това при мен е по-скоро навик и необходимост.
Винаги намирам половин час на ден за тази цел,  за релаксация, отпускане, разтоварване...както искате го кажете.
  Другата ми необходимост-хоби е да чета книги, и понеже нямам много време , както всички останали работещи майки, обикновено чета в градския транспорт или докато чакам на опашки( пред лекарския кабинет например). С книга в ръка не могат да ме изнервят нито закъсненията на автобусите и задръстванията, нито досадните опашки-така просто не ги забелязвам.

3.Кое или какво успява да ви вдъхнови? 
  Бих казала всичко красиво. Също и, когато имам да правя картичка за определен , конкретен човек или повод.

4.Опишете ми как майсторите картичките, как протича процесът на работа?

  Ами  нямам определен процес, различно е. Понякога стават от раз , понякога за няколко дни. Но определено си се получават сами. Никога нямам предварителен план или крайна визия. Започвам и докато я правя картичката сама ме води за ръката.

5.Каква беше първата ви картичка или първият по-интересен хартиен проект?

  Не съм сигурна дали мога да посоча коя е първата. В офиса за коледа си правим почерпка и томбола, като всеки подготвя малък подарък, който носи опакован красиво. Слагаме номерчета на подаръците , разбъркваме сгънатите листчета с номерата и всеки си тегли номерче . Та за тази томбола направих една от първите си картички,но нямам снимка на нея. Всички я намериха за много оригинална и красива, а аз сега като се сетя ми се срува , че не е нищо особено.

6.Коя е любимата ви техника?
 
  Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Може би фоновете и различните комбинации и наслагвания на печати. Много обичам сама да си правя фоновете.
  Но не си падам по тези печати-картинки, които се оцветяват. Определено не ми е любимо да оцветявам печати, независимо дали дигитални или гумени..
  Понеже сама се уча като гледам и чета разни урочета, не съм отблизо запозната с видовете техники и не мога да  им направя точен разбор.

7.Имате ли любими декоративни елементи?
  О, да! Определено това в момента е ръчно свитите ми розички. Присъстват почти във всяка моя картичка, откакто ги открих.

8.Обичате ли да експериментирате при правенето на картичките- например при декорацията или в техниките, разкажете ми за някой такъв случай?

   Да , определено, та кой не обича. Последният ми експеримен а малко по-надолу: метлата и шапката на баба Яга ( или  вещицата, както птрдпочитате).  http://marieraly.blogspot.com/2013/10/blog-post_17.html
Метлата направих от клечка за зъби и нарязани клончета от истинската метла в къщи. За шапката свих конус от картон, изрязох окръжност с дупка в средата за периферията и ги облепих дистресната в лилаво дантела. 
 

9.Как възприемат околните вашето хоби?
 
 Мисля, че на всички им е много забавно.  И любопитно. С голям ентусиазъм посрещат всяко мое творение. Говоря за всички в къщи , също и за колежките ми. Оказват ми голяма подкрепа и доверие. Възлагат ми всякакви проекти и задачи в тази област.  Несъмнено без тяхната подкрепа нямаше да се разввам  толкова бързо и да стигна дотук.

10. Успявате ли да съчетаете полезното с приятното- например работа и семейство с хоби или все не ви стига времето?

  Благодарение на подкрепата на всички около мен  почти успявам. Естествено времето никога не стига за любимите занимания , винаги има нужда от още , но пък така е по-интересно. Ако разполагам с целия ден само за това  сигурно вече няма да е толкова забавно или няма да ми хрумват такива чудесни идеи.


 Благодаря на Софи за този лексикон-предизвикателство! Не ми се е случвало да попълвам лексикон от ученическите години.  Как се случи точно така, че когато направихме за дъщеря ми първият и' лексикон, на мен ми се отдаде възможност също да попълня един -този на Софи!?
  Колкото до лексикона , който направихме за Ралица-облепих един тефтер с амбалажна хатрия и го разкрасих, ще ви го покажа по-нататък.
  А тук ще ви покажа едниот първите си картички с пънча -котка:
 

 



  Рамките си изрязвах  на ръка, изобщо не бях чувала за такова нещо като Big Shot  или
Xcut XPRESS , лепилото ми беше С 200 и нагъваше хартията и т.н.
 Това е от мен.

 Хубава и уютна вечер на всички!
 




 






 

1 коментар:

  1. Благодаря ти, Мария, с интерес изчетох написаното от теб на един дъх. Радвам се, че сподели с мен повече за теб и картичките ти. Ще чакам да видя лексикона :)

    ОтговорИзтриване